صندوق ذخیره فرهنگیان که در سال ۷۳ با هدف ارائه خدمت بهویژه در ایام بازنشستگی فرهنگیان پا به عرصه وجود گذاشت این روزها نهتنها در عرصه خدمترسانی به مخاطبان خود ناکام مانده است که زمزمههای فساد مالی و دریافت پاداشها و حقوقهای نجومی از این صندوق به گوش میرسد.
عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان سالهاست که مورد انتقاد است و این صندوق با دهها شرکت زیرمجموعه از بانک تا پتروشیمی در ارائه خدمات قابل قبول به جامعه مخاطبانش توفیقی نداشته در حالی که سرمایههای این صندوق با کسر ۵ درصد از حقوق فرهنگیان و واریز ۵ درصد سهم دولت کسب شده است.
در ماههای اخیر موضوع تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان جدیتر از گذشته مطرح شد و با ورود دادستانی به این ماجرا، ۵ نفر در رابطه با تخلفات صندوق فرهنگیان بازداشت شدند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۲۵ مهر ۹۵) تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان را مصوب کردند.
جبار کوچکینژاد نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی و از طراحان طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان امروز در صحن علنی مجلس در رابطه با وضعیت صندوق ذخیره اعلام کرد: شرکت ساختمانی فرهنگیان در اصفهان شکست خورد و نتوانست کاری را انجام دهد و بهجای اینکه شرکتهای ساختمانی در چند استان متمرکز شوند باید در مناطق محروم سرمایهگذاری میکردند.
وی به تغییر مدیرعامل بانک سرمایه که متعلق به فرهنگیان است اشاره کرد و گفت: در دو سال ۶ مدیرعامل عوض شدند که در نهایت مدیرعامل صندوق سرپرست این بانک شد. بهدلیل برداشت بیش از حد از منابع، بانک مرکزی این بانک را مشمول جریمه کرد. ۹۰ درصد اعتبارات به ۳۰ نفر و ۱۰ درصد مابقی به فرهنگیان اعطا شد.
نماینده مردم رشت در مجلس درباره ۷هزار میلیارد تومان معوقات غیرقابل وصول بانک سرمایه بیان کرد: یک نفر ۳هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان به بانک بدهکار است، همچنین بانک سرمایه وام ۸۰میلیارد تومانی با سود ۱٫۵ درصد به یک فرد ارائه کرده است اما به یک فرهنگی ۲ میلیون تومان هم وام نمیدهند.
در همین رابطه رضا نهضت کارشناس آموزشوپرورش در گفتوگو با خبرنگار اجتماعیخبرگزاری تسنیم اظهار کرد: ما بهعنوان معلمانی که عضو این صندوق و سهامداران اصلی آن هستیم، هیچ اطلاعات دقیقی از آنچه در صندوق میگذرد، نداریم. اطلاعات ما همان اطلاعاتی است که بهصلاحدید مسئولان صندوق، در سایت آن آمده که این اطلاعات نه دقیق است و نه جامع.
** اطلاعات سال مالی ۹۴ در سایت صندوق نیامده است
این کارشناس آموزشوپرورش افزود: بهعنوان مثال یک سال است که از سال مالی منتهی به شهریور ۹۴ میگذرد اما هیچ اطلاعاتی از این سال مالی و میزان سود آن، در سایت صندوق موجود نیست. وقتی هم که اعتراض میکنیم که چرا معلمان بهعنوان سهامداران اصلی، نمیتوانند نظارتی بر صندوق داشته باشند، دوستان پاسخ میدهند که صندوق حسابرس دارد و آنها به حسابها رسیدگی میکنند و با این استدلال که تشکیل کمیته حسابرسی زیر نظر هیئت مدیره، تقویت حسابرسی داخلی و امور حقوقی و قراردادهای مؤسسه و بازرسی ویژه مدیر عامل، از تمهیدات نظارتی در سطح داخلی مؤسسه است، نیازی به حضور نماینده معلمان در صندوق نمیبینند.
** سهم حسابرسان در افشای تخلفات، فقط ۳درصد
نهضت به گفتههای یکی از حسابرسان صندوق اشاره کرد و گفت: در حالی مسئولان از نظارت حسابرسان بر صندوق سخن به میان میآورند که طبق گفته یکی از حسابرسان صندوق ذخیره، مطابق آمار در دنیا تنها ۳ درصد از تخلفات و تقلبهایی که در بنگاههای اقتصادی روی میدهد، توسط حسابرسان افشا میشود.
این کارشناس آموزشوپرورش ادامه داد: معلمان به همین حسابرسیها هم دسترسی ندارند تا بدانند نظرات آنها درباره عملکرد یا تخلفات احتمالی آن چیست. مسئولان صندوق بهطور گزینشی اطلاعاتی را در سایت قرار میدهند.
نهضت افزود: هماکنون تنها راه دسترسی معلمان به اتفاقاتی که در صندوق افتاده گزارش برخی از نمایندگان مجلس است. البته اخباری از دستگیریها در صندوق توسط دادستان اعلام شده است، اما معلمان بیشتر از این نمیدانند.
وی به سخنان نمایندگان مجلس استناد کرد و گفت: در روزهای نخست که دو نفر از نمایندگان مجلس خبر از وجود تخلفات گسترده در صندوق دادند، مشاهده کردیم که مسئولان آموزش و پرورش و صندوق ذخیره موضع گرفتند و آنها را نادرست خواندند، کار به جایی رسید که مدیرعامل صندوق در صداو سیما، بیان تخلفات صندوق را کار دشمن دانست و حالا روزی نیست که نمایندهای از وجود این تخلفات گسترده خبر ندهد.
** هجمه به صندوق ذخیره فرهنگیان؛ سنگاندازی در معیشت معلمان
نهضت ادامه داد: البته هیئت امنا نیز باید در این زمینه پاسخگو باشد و تمام مسئولیت را بر دوش مدیرعامل صندوق انداختن، صحیح نیست چرا که وی بهپشتیبانی هیئت امناء به کار مشغول شده است بهخصوص که نایبرئیس هیئت امنا در گفتههایی اخبار منتشر شده در رابطه با تخلفات صندوق فرهنگیان را مصداق مورد هجمه قرار دادن معیشت معلمان دانسته بود.
این کارشناس آموزش و پرورش بیان کرد: البته با رصد اخباری که در مدت سه سال در مورد صندوق ذخیره منتشر شده است و کدهایی که برخی آگاهان در صندوق میدهند میتوان تخلفات احتمالی را حدس زد، بهعنوان مثال از آغاز به کار مدیریت فعلی یکی از طرحها برای ارتقای معیشت معلمان، طرح فرهنگ بود به این معنا که کارتهایی را به معلمان میدادند تا از شعبههای فروشگاههای زنجیرهای فراز، برخی مایحتاج را با تخفیف ۲۰ درصدی، ماهیانه تا سقف ۲۰۰ هزار تومان خریداری کنند.
نهضت بیان کرد: آقای غندالی وعده کرده بود که ۶۰ فروشگاه برای این طرح پیشبینی میشود، الآن سه سال از مدیریت وی میگذرد و از این طرح و فروشگاهها خبری نشده است. برخی زمزمهها از سوی برخی از آگاهان در صندوق هست که مبلغ ۸۰ میلیارد تومان به فردی با سود تنها ۱٫۵ درصد وام داده شده و معلوم نیست که سرنوشت این تسهیلات چه شده است، این در حالی است که نرخ سود بانکی در زمانی که این وام داده شده، در حدود ۲۷ درصد بوده است. ما که در این مدت از این طرح چیزی ندیدهایم، کافی است به سایت طرح فرهنگ مراجعه کنید تا ببینید که اصلاً این سایت کار نمیکند. اگر واقعاً آنچنان که میگویند این سود ۱٫۵ درصد بوده تکلیف صندوق و مدیران آن معلوم است، سرنوشت این وام چه شده؟ آیا پول بازگشت داده شده است؟ برخی از آگاهان میگویند در قبال این مبلغ وام، مقداری ملک بازگردانده شده یا بهتعبیری تهاتر شده است که ارزش آن بسیار کمتر از ۸۰ میلیارد تومان است.
**وضعیت نامعلوم بانک سرمایه
این کارشناس آموزشوپرورش گفت: فروردین سال ۹۳ تا تیر سال ۹۵ بانک سرمایه هفت مدیرعامل و سرپرست عوض کرده است که واقعاً غیرعادی است و مدیرعامل صندوق با چه مجوز قانونی، خود را سرپرست بانک سرمایه کرد؟
خبرگزاری تسنیم،
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰