بازگشت ۱۳۵ هزار پرنده مهاجر از گیلان
جارستان: پائیز بود که پرندگان مهاجر دسته دسته میهمان تالابهای گیلان می شدند و امروز در ماه آغازین بهار گیلانیان شکوه پرواز ۱۳۵ هزار پرنده مهاجر را در راه بازگشت به عرض های شمالی تر کره زمین نظاره گر هستند. معاون فنی حفاظت محیط زیست گیلان در این زمینه گفت: مهاجرت پرندگان از عرض های
جارستان: پائیز بود که پرندگان مهاجر دسته دسته میهمان تالابهای گیلان می شدند و امروز در ماه آغازین بهار گیلانیان شکوه پرواز ۱۳۵ هزار پرنده مهاجر را در راه بازگشت به عرض های شمالی تر کره زمین نظاره گر هستند.
معاون فنی حفاظت محیط زیست گیلان در این زمینه گفت: مهاجرت پرندگان از عرض های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی در این مناطق به تالاب های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می شود و این پرندگان تا نیمه اردیبهشت ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب های استان می مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می کنند.
منصور سربازی روز چهارشنبه در این مورد افزود: در مجموع بیش از ۱۳۵ هزار قطعه پرنده از ۷۵ گونه پرندگان آبزی و کنار آبزی توسط کارشناسان این معاونت در ۳۳ زیستگاه مهم استان سرشماری شده است.
وی با تاکید بر اینکه مرغابی سانان بیشترین گونه پرندگان مهاجر به گیلان هستند، عنوان کرد: بالاترین آمار پرندگان سرشماری شده در تالابهای انزلی، امیرکلایه و پارک ملی بوجاق بوده است.
تالاب ها به محیط هایی گفته می شود که میان خشکی و آب هستند و حجم آب موجود در آنها ممکن است بر اساس تغییر فصل کم یا خشک شود گیلان بدلیل اقلیمش برخوردار از تالاب هایی چون تالاب انزلی، امیرکلایه، بوجاق و نیز استیل آستاراست که هرساله میزبان پرندگان مهاجر عبوری، زمستانی و تابستانی می شوند و اینک موسم بازگشت آنها فرا رسیده است.
وی ادامه داد: شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از گونه های مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است. گاهی تغییرات ناگهانی فصول، خشکسالی و یا باران های نابهنگام انگیزه ای برای مهاجرت پرندگان می شود، اما برخی محققان دلایل دیرین شناسی را بیان کرده و معتقدند؛ حداقل در مورد پرندگانی که در نیم کره شمالی می زیسته اند، دوران های یخبندان آنها را ملزم به ترک زادگاه خود کرده، ولی برخی از آنها در نتیجه دلبستگی زیادی که به زادگاه خود داشته اند در فصل تابستان که هوا ملایم تر شده باز به زاد بوم خود باز می گشته اند؛ درحقیقت این نظریه مهاجرت پرندگان را نتیجه عوامل تاریخ طبیعی یا عوامل تکاملی دانسته اند.
پرندگان مختلف در هنگام مهاجرت عادات متفاوتی دارند، بعضی از گونه ها به پروازهای دسته جمعی علاقه ای نشان نمی دهند و بطور انفرادی پرواز می کنند ولی در بیشتر پرندگان، مهاجرت های گروهی دیده می شود و پاره ای از آنها که سرعت پرواز، طرز تغذیه و عادات یکسانی داشته و با سایر گونه ها اختلاف دارند، دسته های مخلوط تشکیل داده و هجرت می کنند.
پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در سطح حدود ۳۰ هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می کنند.
استان گیلان در اقلیم تقریبا خشک حوزه جغرافیایی این بخش از کره زمین با برخورداری از بارش سالانه بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیمتر باران و فراوانی آب بندهای طبیعی و منابع غذایی، بخش مهمی از کریدورهای مهاجرت پرندگان را تشکیل می دهد.
تالاب های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند.
پرندگان مهاجر همه ساله از اوایل پائیز و همزمان با شروع فصل سرما و یخبندان در عرض های شمالی تر کره زمین برای زمستان گذرانی به تالاب های ایران از جمله تالابهای استان گیلان مهاجرت می کنند و آبگیرها و تالابهای استان میزبان تعداد زیادی از این پرندگان زیبا و دوست داشتنی است و اینک سفر طولانی پرندگان مهاجر زمستان گذران برای بازگشت از تالابهای استان گیلان آغاز شده است./ ایرنا
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰