تاریخ انتشار : شنبه 3 مهر 1395 - 19:55
کد خبر : 4602

بیش از ۵۵۰ مرجع پژوهشی و عضو هیات علمی خواستار شدند؛ تجدیدنظر کمیسیون کشاورزی مجلس در تصویب ممنوعیت محصولات تراریخته!

بیش از ۵۵۰ مرجع پژوهشی و عضو هیات علمی خواستار شدند؛ تجدیدنظر کمیسیون کشاورزی مجلس در تصویب ممنوعیت محصولات تراریخته!

جارستان-بیش از ۵۵۰ مرجع علمی و عضو هیات علمی دانشگاه، مدیر مرکز پژوهشی، محقق و دانشجوی تحصیلات تکمیلی با صدور بیانیه‌ای به کمیسیون کشاورزی مجلس خواستار تجدیدنظر در تصویب ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته شدند. در پی تصویب مصوبه ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در مجلس شورای اسلامی، ۱۱ مرجع علمی

جارستان-بیش از ۵۵۰ مرجع علمی و عضو هیات علمی دانشگاه، مدیر مرکز پژوهشی، محقق و دانشجوی تحصیلات تکمیلی با صدور بیانیه‌ای به کمیسیون کشاورزی مجلس خواستار تجدیدنظر در تصویب ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته شدند.

در پی تصویب مصوبه ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در مجلس شورای اسلامی، ۱۱ مرجع علمی و ۵۳۳ عضو هیات علمی دانشگاه، مدیر مرکز پژوهشی، محقق و دانشجوی تحصیلات تکمیلی با صدور بیانیه‌ای به کمیسیون کشاورزی مجلس خواستار تجدیدنظر در این مصوبه شدند.

متن این بیانیه که در حمایت از فناوری بومی – ملی محصولات گیاهی تراریخته می‌باشد، بدین شرح است:

فناوری اصلاح ژنتیک ارقام کشاورزی(محصولات تراریخته) از پیشرفته‌ترین ره‌آوردهای دانش بشری در حوزه کشاورزی بوده و به عنوان ایمن‌ترین و دقیق‌ترین روش اصلاح ارقام برای حل بحران آب کشاورزی، بی‌نیازی از سموم زیانبار برای انسان و محیط زیست و افزایش کمیت و کیفیت محصول شناخته می‌شود.

آمریکا با هدف انحصار در این فناوری در کنفرانس اسیلومار در سال ۱۹۷۵ برای اولین بار از دانشمندان جهان خواست به دلیل برخی به اصطلاح ابهامات، تحقیق در این حوزه را متوقف کنند. با این حال خود با کمک زیست‌فناوری کشاورزی بر امنیت غذایی جهان به ویژه در محصولات اساسی سلطه یافته است. در سال‌های بعد، برخی جریان‌های تندرو همچون حزب صهیونیستی صلح سبز در پوشش عناوین ارزشمندی همچون محیط زیست و کشاورزی ارگانیک به کانون اصلی انتشار مطالب خلاف واقع و سندسازی علیه زیست‌فناوری بدل شدند.

در نتیجه این تلاش‌ها برخی کشورهای جهان که شمار آنها به عدد انگشتان دست نمی‌رسد، تحقیق و توسعه گیاهان و حیوانات تراریخته را بدون استناد به هیچ مطالعه کارشناسی در کشورشان محدود کردند.

در ایران، تاکیدات قولی و فعلی مقام معظم رهبری نسبت به تولید حیوانات تراریخته در پژوهشگاه رویان پیش‌ روی محققان و سیاست‌گذاران قرار دارد و سیاست‌های کلی و بلندمدت جمهوری اسلامی ایران(مصوب ۱۳۷۹/۱۱/۳)، سند ملی زیست‌فناوری(سال ۱۳۸۴) و راهبردهای اجرایی آن مصوب  شورای عالی انقلاب فرهنگی(سال ۱۳۸۶) و قانون ملی ایمنی زیستی(ماده ۲) تولید محصولات تراریخته را تکلیف کرده‌اند. همچنین وزرای سابق بهداشت، آقایان دکتر لنکرانی و دکتر پزشکیان و مراجع رسمی همچون وزارت بهداشت، ستاد توسعه زیست‌فناوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج وزارت کشاورزی، مرجع ملی ایمنی زیستی، مراکز تحقیقات ملی و انجمن‌های علمی کشور همواره با رد شایعات بر سلامت این فناوری تاکید کرده‌اند.

در سال‌های اخیر با افزایش پیشرفت‌های ایران در زیست‌فناوری، فشارها و تبلیغات خلاف واقع علیه این فناوری شدت یافته است. این فضاسازی رسانه‌ای در دو مقطع در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۹۴ به اوج رسیده است.

ویژگی مشترک هر دو مقطع، تلاش دانشمندان زیست‌فناوری برای راه‌اندازی تولید بومی بوده است. حال آنکه در سایر مقاطع در ۱۵ سال گذشته که آمریکایی‌ها تولیدکننده این محصولات بوده‌اند و ما مصرف‌کننده آن، هیچ نگرانی در رسانه‌ها دیده نمی‌شد. جالب آنکه مطابق آمار گمرک کشور از سال ۱۳۸۴(سال توقف تولید برنج تراریخته تحت فشارهای رسانه‌ای غیرکارشناسی) تا سال ۱۳۹۱ با وجود رشد ۲۷ درصدی واردات کل کشور، واردات محصولات اساسی(که بیشتر آن از نوع تراریخته بوده است) ۵۳۰ درصد رشد داشته است. بنابراین حاصل این جریان رسانه‌ای تاکنون افزایش شدید وابستگی کشور در یکی از شاخه‌های بسیار مهم فناوری کشاورزی و تهدید امنیت غذایی بوده است.

جامعه علمی کشور و اجماع متخصصان زیست‌فناوری کشاورزی کشور از جمله امضاکنندگان این نامه تاکید دارند که در ورای حجم انبوه مطالب و شبهات رسانه‌ای علیه این فناوری، هیچ مقاله و مطالعه علمی و منبع معتبری وجود ندارد، بلکه سلامت این محصولات در چند هزار مطالعه پیمایشی و علمی منتشره در منابع معتبر علمی به اثبات رسیده است.

کشت گیاهان تراریخته توسط بیش از ۱۸ میلیون کشاورز در سطح ۱۸۰ میلیون هکتار در ۲۸ کشور از پنج قاره جهان و صدور مجوز کشت و مصرف آنها در اتحادیه اروپایی و مصرف آن در ۲۰۰ کشور جهان بدون مشاهده کوچک‌ترین عوارض نیز نشان‌دهنده ایمنی و سلامت این فناوری است.

همچنین در این نامه خطاب به دکتر علی محمدشاعری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی آمده است:

پس از اهدای تحیات، مطلع شدیم که کمیسیون محترم کشاورزی مجلس شورای اسلامی در حاشیه بررسی لایحه برنامه ششم توسعه اقتصادی اجتماعی کشور مصوبه‌ای را به تصویب رسانده است که بر اساس آن واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته در ایران ممنوع شود. چنین مصوبه‌ای از این جهت ناباورانه است که در تصویب آن بر خلاف رویه متداول آن کمیسیون محترم، کوچکترین نظری از انجمن‌های علمی کشور خواسته نشده و به عواقب آن از جمله بروز بحران‌های اجتماعی ناشی از کمبود روغن ‌نباتی و خوراک دام توجه نشده است.

سروران مطلع هستند که تمام سویای موجود در بازار تبادل جهانی و نیمی از ذرت و کلزای موجود در بازار همگی تراریخته هستند. این سه محصول محل تامین بیش از ۹۰ درصد روغن نباتی مصرفی کشور و بیش از ۹۰ درصد خوراک دام و طیور کشور هستند؛ بدین ترتیب، در صورت تصویب و اجرای این قانون به فاصله دو تا سه ماه باید بحران ناشی از تصویب آن دامن جامعه را فرا بگیرد. علاوه بر این، تراریخته‌ها از کیفیت بهتری نسبت به انواع غیر تراریخته برخوردار بوده و مورد تایید مراجع معتبر بین‌المللی مانند سازمان بهداشت جهانی و مراجع ملی هستند.

این مصوبه در کشوری انجام شده است که سابقه قریب به ربع قرن سرمایه‌گذاری در زمینه توسعه دانش فنی محصولات گیاهی تراریخته دارد، چند هزار نفر متخصص مهندسی ژنتیک گیاهی پرورش داده است، یک پژوهشگاه و یک پژوهشکده ملی تخصصی زیست‌فناوری دارد، چند محصول تراریخته فاخر آماده تجاری‌سازی دارد، قریب به بیست سال سابقه واردات و مصرف ایمن محصولات تراریخته دارد، از سرمایه انسانی بسیار ارزشمندی در حوزه محصولات تراریخته بهره‌مند است و خوشوقتانه زیست‌فناوری آن از چنان جایگاه بین‌المللی ممتازی برخوردار است که پیشرفت‌های آن مورد مباهات مقام معظم رهبری بوده و معظم‌له در آخرین ملاقاتشان با اعضای هیات محترم دولت بر آن تاکید می‌کنند.

ضمن احترام وافر به حق نمایندگان منتخب مردم در مجلس شورای اسلامی برای ورود به مهمترین بحث روز که متاسفانه با مطالب خلاف واقع برخی رسانه‌ها و مکاتبه یک انجمن غیرعلمی همزمان شده است، به عنوان بخشی از بدنه علمی و تخصصی جامعه مدنی، شما عزیزان و منتخبان امین مردم را به التفات بیشتر به نظرات کارشناسی سازمان غذا و دارو، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، انجمن‌های علمی ملی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست‌فناوری، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و خانه کشاورز فرا خوانده و استدعا داریم در مصوبه ممنوعیت واردات، تولید و مصرف محصولات تراریخته تجدیدنظر فرموده و موضوع استقرار فناوری بومی – ملی محصولات گیاهی تراریخته را با لحاظ مشورت، ظرافت، دقت و درایت بیشتر مورد بررسی و تصمیم‌سازی قرار دهند.

به گزارش ایسنا، امضاءکنندگان این بیانیه اعم از دکتر فرامرز علی‌نیا، رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، دکتر فضل‌الله افراز، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشور(منطقه شمال)، دکتر نیراعظم خوش‌خلق‌سیما، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، دکتر بهزاد قره‌یاضی، رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران، دکتر احمد رضی، رئیس دانشگاه گیلان، دکتر سیروس زینلی، رئیس انجمن بیوتکنولوژی و استاد تمام انستیتو پاستور ایران، مهندس جمشید رسایی، رئیس پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی، دکتر علی‌رضا بندانی، رئیس دانشگاه سیستان و بلوچستان، دکتر قاسم محمدی‌نژاد، رئیس پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دکتر محمود تولایی، رئیس انجمن ژنتیک ایران و دانشیار دانشگاه بقیه‌الله، دکتر محمد مقدم‌واحد، استاد و معاون پژوهشی دانشگاه تبریز، دکتر سید ضیاء‌الدین میرحسینی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه گیلان، دکتر سید قاسم حسینی سالکده، دانشیار و معاون پژوهشی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و دکتر مختار جلالی جواران، عضو شورای ملی ایمنی زیستی کشور و دانشیار دانشگاه تربیت مدرس هستند.

این نامه همچنین به امضای انجمن ملی ژنتیک ایران، انجمن ملی بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران، انجمن ملی ایمنی زیستی ایران، انجمن ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران، خانه کشاورز، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، ستاد توسعه زیست فناوری کشور، قطب علمی تنش‌های محیطی در غلات، قطب علمی اصلاح مولکولی غلات نیز رسیده است.
خبرگزاری ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.