قمار این بار در لباس «توتو»
محدثه مهدوی قامت قمار، این بار به لباسی به نام «توتو» پوشانده شده، پدیدهای که آرام آرام راه خودش را باز میکند و شخص را درگیر وابستگی میکند، در این بین خانوادهها بیشترین نقش را دارند تا با اتکا به فرموده قرآن، مبنی بر حرمت قمار، فرزندان را از اینگونه یک شبه پولدار شدنها نجات
محدثه مهدوی
قامت قمار، این بار به لباسی به نام «توتو» پوشانده شده، پدیدهای که آرام آرام راه خودش را باز میکند و شخص را درگیر وابستگی میکند، در این بین خانوادهها بیشترین نقش را دارند تا با اتکا به فرموده قرآن، مبنی بر حرمت قمار، فرزندان را از اینگونه یک شبه پولدار شدنها نجات دهند.
لازمه امرار معاش کسب درآمد است، این کسب درآمد ممکن است از طریق کسب مهارت و تخصص ویژه باشد و گاهی هم از راه آسان با عواقب غیر قابل جبران!
برخی افراد بنابر شرایط اقتصادی و معیشتی در پی کسب درآمد از سهل ترین روش ممکن هستند، روشی که به زحمت و تخصص نیاز نداشته باشد اما با یک برد کلان همراه باشد و بهدنبال این هستند که «ره صد ساله را یک شبه طی کنند». سهلالوصول ترین گزینه برای چنین افرادی رجوع به «قمار» است که هر بار متناسب با هجمه های فرهنگی با لباس جدیدی در جامعه بروز می کند از تخته نرد و تاس و کارت گرفته تا «توتو» و سایت های آنلاین بدون فیلتر!
«توتو» اکنون به قدری عادی شده که نمی توان به چشم قمار به آن نگاه کرد در حالیکه این برگه های کاغذی به مرور می توانند یک زندگی را نابود کنند.
آثار توتو در بغض مادری ۵۷ ساله
راضیه ۵۷ ساله که این روزها در یکی از روستاهای گیلان به تنهایی در منزل پدری زندگی می کند، قربانی «توتو» است. او در گفت وگو با ایسنا می گوید: زندگی آرامی داشتم، همسرم یک فروشگاه مرغ و ماهی در قزوین داشت که با دوستان زیادی هم در ارتباط بود، طی همین رفت و آمدها، به مرور زمان پای قمار از همین توتو به زندگی مان باز شد.
وی گفت: همسرم همواره فوتبالدوست بود و بازی ها را اغلب در فروشگاه همراه با دوستانش دنبال می کرد، تا اینکه با پیشنهاد یکی از دوستانش به پیشبینی بازی های فوتبال روی آورد، اوایل کم وبیش نتایج درست می شدند که در نهایت به گروه های مختلف دعوت می شد و پیشبینی با رقم های بالا را انتخاب می کرد؛ طی همین دورهمی ها به اعتیاد روی آورد و کم کم چرک قمار برکت زندگی و فروشگاه را از بین برد؛ تا حدی که با بدهی که بالا آورد مجبور شد خانه را بفروشد و در خانه ای که با هزار امید و علاقه خریده بودیم، مستأجر شدیم.
راضیه با بغض از فرزندانش می گوید: نادر فرزند اولم که در آن دوره تازه وارد دبیرستان شده بود، هم با من عذاب می کشید، اما ناصر فرزند کوچکترم که اغلب اوقات با پدرش بود، در همان روزهای نحس از اول راهنمایی ترک تحصیل کرد و سرانجام بعد از ۵ سال در یک دعوای خیابانی به جهت چاقوکشی به حبس محکوم شد که همسرم برای نجات ناصر تنها دارایی مان فروشگاه را نیز فروخت.
وی ادامه داد: زندگی مان به بدترین وضع رسید، پسرم نادر به دلیل تنشهایی که با پدرش پیدا کرد پیش از این از ما جدا شده بود، حال من مانده بودم و یک شوهر که دست بزن داشت، چون عادت نداشتم از زندگی ام و آنچه که بر من می گذشت به خانواده ام بگویم. در یکی از شب ها که همسرم به خانه آمد و گفت چون پولی ندارد و به پول پیش خانه نیاز دارد، باید خانه را تحویل بدهد و من هم برای مدتی خانه پدرم زندگی کنم، که با مخالفتم، مرا به کتک گرفت. من با تماس با پدرم و با گریه و بغض از وی خواستم نجاتم دهد.
راضیه که اشک های روانش، رنج های چند ساله اش را حکایت می کند، گفت: خیلی دردناک است که با ۴۸ سال سن و پس از ۲۹ سال زندگی مشترک، با دو فرزندی که یکی در زندان است و یکی هم مشخص نیست چه می کند و کجاست، با همسری معتاد به منزل پدری برگردی!
با وجود سایت های آنلاین دسترسی به قمار راحت شده است
امیر، ۳۳ ساله یکی دیگر از قربانیان «توتو» در پاسخ به نحوه تهیه «توتو»، می گوید: در سطح شهر نمایندگی هایی وجود دارد که افراد برای پیشبینی بازی های مدنظر مراجعه می کنند. قیمت هر برگه، بسته به بازی های مهم متفاوت است مثلاً از ۷ هزار و ۵۰۰ تومان داریم تا مبالغ میلیونی؛ پس از بازی هم در صورت برد، نماینده با فرد تماس می گیرد و مبلغ پیشبینی را به وی یا حضوری تحویل می دهد یا کارت به کارت می کند.
وی افزود: البته الان با وجود سایت های آنلاین پیشبینی و قمار، دسترسی به قمار راحت تر و حتی متنوعتر شده است.
سرهنگ مجید رسول زاده، معاون اجتماعی پلیس گیلان در گفت وگو با خبرنگار ایسنا در خصوص توتو و علل گرایش به آن، اظهار کرد: به برگههای شرطبندی و پیشبینی بازیهای فوتبال که شامل مسابقات داخلی و خارجی با عناوین مختلف است «توتو» گفته میشود، پیشبینی بهصورت اعلام نتیجه برد یک تیم، پیشبینی تعداد گلهای بازی و … است. این برگهها بهصورت غیرقانونی در برخی از قهوهخانهها، روزنامهفروشیها و مغازهها بهصورت رایگان در دسترس افراد قرار میگیرد و پس از پیشبینی و پرکردن آن در ازای پرداخت پول، به نمایندگان توزیع، تحویل داده میشود.
وی در پاسخ به این سؤال که «بیشترین مخاطب دریافت این برگهها چه کسانی هستند؟» افزود: بیشتر دنبالکنندگان چنین برگههایی جوانان و میانسالان با درآمد متوسط و متوسط رو به پایین هستند که با سادهلوحی در آرزوی یک شانس واهی، تن به خرید چنین برگههایی میدهند.
علت گرایش به شرطبندی در استان های شمالی
سرهنگ مجید رسول زاده در خصوص علت گرایش به تهیه اینگونه برگهها و انجام شرطبندی در فوتبال بهویژه در استان های شمالی، گفت: از جمله علل اصلی گرایش به چنین شرطبندیهایی عبارت است از بیکاری، نبود درآمد ثابت، کشاورزی فصلی در استان، دسترسی راحت به چنین برگههایی در اماکنی چون قهوهخانهها، طمعورزی و رؤیاپردازی برای کسب ثروت.
معاون اجتماعی پلیس گیلان، آگاهسازی نسل جوان را مهمترین راهکار برای رهایی از آسیبهای اجتماعی این شرطبندی عنوان کرد و گفت: اولاً «توتو» نوعی قمار است و از لحاظ شرعی حرام است، ثانیاً جوانان ما باید بدانند توتو نوعی عمل مجرمانه است و عواقب قضایی بهدنبال دارد.
وی اضافه کرد: نهادینه کردن فرهنگ کار و تلاش از سطح مدارس ابتدایی در کودکان تا مقاطع بالاتر، آگاهیبخشی در خصوص «توتو» در مدارس و دانشگاهها برای نوجوانان و جوانان، مستندسازی و تهیه گزارشهای اثرگذار توسط رسانهها و همچنین ورود پایگاههای بسیج و مساجد برای اطلاعرسانی در این مورد از دیگر عوامل مؤثر در پیشگیری از گرایش جوانان به برگههای شرطبندی است.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی گیلان بیان کرد: به دلیل عدم آگاهی، فرهنگسازی نادرست و نپرداختن به این عمل ناهنجار، متأسفانه قباحت آن از بین رفته است به طوری که در سطح شهرها و روستاها کمتر کسی توتو را قمار میشمارد و صرفاً آن را یک تفریح و بختآزمایی فوتبالی میدانند.
موضع قانون در برابر قمار
وی در پاسخ به این سؤال که «مجازات برخورد با افراد توزیعکننده یا افرادی که در اینگونه شرطبندیها شرکت میکنند چیست؟»، بیان کرد: نکته مهم این است که «توتو» قمار بوده و تمامی مجازاتهای پیشبینی شده در قانون مجازات اسلامی برای قمار، شامل «توتو» هم میشود، در ماده ۷۰۵ قانون مجازات اسلامی قید شده «قماربازی با هر وسیلهای ممنوع و مرتکبین آن به یک تا ۶ ماه حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم و در صورت تجاهر به قماربازی به هر دو مجازات محکوم میشوند».
سرهنگ رسول زاده ادامه داد: ماده ۷۰۶ قانون مجازات اسلامی نیز اشاره میکند «هر کس آلات و وسایل مخصوص به قماربازی را بخرد یا حمل و یا نگهداری کند به یک تا سه ماه حبس یا ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و۵۰۰ هزار ریال جریمه نقدی محکوم میشود». در ماده ۷۰۷ قانون مجازات اسلامی نیز آمده «هر کس آلات و وسایل مخصوص به قماربازی را بسازد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا از خارج وارد کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به سه ماه تا یک سال حبس و یک میلیون و پانصد هزار تا شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود». همچنین ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی تأکید دارد تمام اسباب و نقود متعلق به قمار حسب مورد معدوم یا بهعنوان جریمه ضبط میشود.
«پاداشی برای حفظ فرد»؛ ترفند بنگاهداران عرصه قمار
وی در خصوص عواقب گرایش به قمار گفت: قمار و شرطبندی به هر شکل و با هر ابزاری مضر و آسیبرسان است، افرادی که درگیر «توتو» میشوند در واقع پا در راهی میگذارند که عواقب سوء بسیاری به همراه دارد، این آسیب از تقویت نامنظمی نشئت میگیرد که تمام قماربازان جهان در مقابل آن تسلیم هستند. فرد پس از چند بار خرید برگه و پرداخت پول ممکن است مبلغی برنده شود و این همان تقویت است، «پاداشی برای حفظ فرد» عامل دیگری برای بقای بنگاهداران عرصه قمار و گردش تراکنشهای مالی کلان نامشروع است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نقش خانوادهها در آگاهیبخشی فرزندان از عواقب توتو چیست؟، افزود: قبل از فرزندان ابتدا خود والدین در خصوص توتو باید اطلاعات کسب کنند سپس با توضیح و تشریح این مسئله که خرید و کسب درآمد از راه توتو خلاف قانون بوده و عملی مجرمانه است، آنها را از ارتباط با افراد و توزیعکنندگان این برگهها منع کنند. همچنین خانوادهها باید با کمکگیری از قرآن کریم و تفسیر و تشریح آیاتی چون ۹۰ و ۹۱ سوره مبارکه مائده که میفرماید: «قمار کار شیطان است و از طریق قمار، شیطان میخواهد انسان را از یاد خدا باز دارد» فرزندانشان را آگاه کرده و از انجام اینگونه فعالیتها باز دارند.
وی در خصوص نقش پلیس در برخورد با مبلغان توتو، گفت: برخورد با فروشندگان، توزیعکنندگان و مبلغان شرطبندی توتو در دستور کار نیروی انتظامی قرار دارد و پلیس با این افراد بدون اغماض برخورد میکند، شهروندان میتوانند هرگونه گزارش از فعالیت افراد سودجو یا واحدهای صنفی متخلف در زمینه فروش، توزیع یا جلب عضو را از طریق مرکز فوریتهای ۱۱۰ با پلیس در میان بگذارند.
بنگاهداران عرصه قمار و بخت آزمایی در کمین افراد ساده لوح
سرهنگ رسول زاده تأکید کرد: ذکر این نکته ضروری است که برخی از افراد منفعتطلب با سوء استفاده از رؤیاها و آرزوهای واهی برخی افراد و تبلیغات در سطح جامعه و ایجاد شایعه که در فلان هفته شخصی مبلغ کلانی برنده شده است، سعی میکنند به تعداد قربانیان خود بیفزایند، باید همه هوشیار باشیم که این ادعاها چیزی جز دروغ نیست و صرفاً روشی برای بازار گرمی و به دام انداختن افراد سادهلوح و بیانگیزه است که خوشبختی و سعادت دنیا را یک شبه و بدون زحمت خواستارند اما نمیدانند که این مسیر، سرابی بیش نیست.
بنابراین گزارش، این روزها سایت های آنلاین نیز علاوه بر شبکه های اجتماعی عرضه انواع فرصت های بختآزمایی نظیر توتو را سهلالوصلتر کرده اند و بدون هیچ فیلتری فعالیت دارند که قطعاً تجربه ثابت کرده فیلتر کردن، درمان قطعی نیست؛ لذا برای آگاهسازی قشر جوان از مضرات و آثار سوء قمار و بختآزمایی های گوناگون نیازمند تلاش و همت جمعی در همه ارکان جامعه از خانواده گرفته تا نهادهای متولی هستیم.
*ایسنا
برچسب ها :محدثه مهدوی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰