مرگ خاموش «خزر»
جارستان- ایران یکی از ۵ همسایهٔ دریای خزر است و ۸۲۰ کیلومتر از نوار ساحلی دریای خزر در ایران قرار دارد. بیشتر آلودگیهایی که در نوار ساحلی ایران تهدیدکننده دریای خزر محسوب میشود از پسابهای کشاورزی و فاضلابهای شهری نشأت میگیرد. فعالیتهای اقتصادی در اطراف دریاچه نیز متهم اصلی آلودگی دریای خزر بهحساب میآید. توسعه
جارستان- ایران یکی از ۵ همسایهٔ دریای خزر است و ۸۲۰ کیلومتر از نوار ساحلی دریای خزر در ایران قرار دارد. بیشتر آلودگیهایی که در نوار ساحلی ایران تهدیدکننده دریای خزر محسوب میشود از پسابهای کشاورزی و فاضلابهای شهری نشأت میگیرد. فعالیتهای اقتصادی در اطراف دریاچه نیز متهم اصلی آلودگی دریای خزر بهحساب میآید.
توسعه نامتوازن شهرها، تراکم بیشازحد جمعیت در حاشیه دریا، دفع فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی و نیز دفع پسماندها و زبالهها در شهرهای ساحلی و مناطق گردشگری ازجمله دلایل دیگر آلودگی خزر بهحساب میآیند که از پیامدهای آن میتوان به آلودگی شناگاهها و تهدید حیات موجودات زنده اشاره کرد.
دریای خزر دریای فرصتها و چالشهاست و نقش آن در شکلدهی سیمای اکولوژیک سرزمینهای اطراف آن در چند دهه اخیر همگام با توجه بشر به خطراتی که محیطزیست سیاره زمین را در معرض تهدید قرار داده، مورد توجه فراوان قرارگرفته است.
مقصد نهایی همه آلایندهها دریای خزر است
عضو هیئتعلمی دانشگاه وین اتریش با اشاره به آلودگی دریای خزر به خبرگزاری مهر اظهار داشت: دریای مازندران، مقصد نهایی، عرصه خاموش و آرام دریافتکننده پسابهای فاضلابی شده است و بهطورکلی گیلان و مازندران در رابطه با تولید آلایندهها در داخل و از استانهای همجوار در سطح بسیار بالایی قرار دارند.
«پرفسور عطاء الله قبادیان» شمال ایران را استتار شده در پوشش سبز دانست و گفت: متأسفانه مقصد نهایی همه آلایندهها، پسابهای فاضلاب و زبالههای شستشو شده دریای خزر است.
وی با اشاره به وجود نزولات جوی زیاد در شمال، عنوان کرد: بهواسطه این نزولات هرز آبهای سطحی بسیار زیادی به وجود میآید که به همراه آبهای جاری سطحی دامنههای شمالی البرز به سمت دریای کاسپین سرازیر شده و هرگونه آلایندههای زیستمحیطی را با خود به دریا میبرند.
این پروفسور زمینشناس از دانشگاه وین عنوان کرد: برخلاف خلیجفارس، دریای مازندران به لحاظ بسته بودن پالایش طبیعی بسیار ضعیفی دارد و امکان جابجایی در آن مقدور نیست و از سوی دیگر محل استخراج نفت و رفتوآمد کشتیها محسوب میشود که بهطور دائم در حال گسترش بزرگترین چالش دریای خزر هستند.
قبادیان ورود سالانه ۲۰ میلیون نفر مسافر به مازندران را فرصت دانست، اما گفت: توریستهایی که وارد شمال میشوند انبوهی از زباله را در حاشیه جادهها و رودخانهها رها میکنند که درنتیجه همه پسابهای این زبالهها به دریای کاسپین میریزد.
وی با تأکید بر آلوده بودن ماهیان دریای مازندران، گفت: سرانجام و مقصد همه فاضلابهای شهرکهای نوپا در طول رودخانهها، گاوداریها، مرغداریها و پسابهای فاضلابی مراکز جمعیتی، بزرگترین دریاچه جهان «خزر» است.
این استاد دانشگاه توصیه کرد: ماهیان در رودخانههای کنترلشده و یا پشت سدها، به طرق بهداشتی پرورش داده شوند و برای شالیزارها و باغات هم از سموم استفاده نشود.
وی همچنین خواستار تشکیل یک شبکه کنترل محیطبانی حفاظتی زباله و پسابها شد که مسئولانه محیطزیست دریای خزر را کنترل کنند.
کتب درسی مدارس حاشیه خزر باید تغییر کند
یک کارشناس ارشد جغرافیا و برنامهریزی شهری هم میگوید: هرچند تمام آبها و مناطق دیگر جهان یک اکولوژی واحد به شمار میروند ولی نظر به شرایط تاریخی و موقعیت جغرافیایی، دریای مازندران علاوه بر کارکردهای دوگانه یادشده از یک اکولوژی واحد برخوردار است، در جامعه جهانی نظریه جدیدی در حقوق بینالملل در مورد محیطزیست در حال شکلگیری است که مفهوم «محیطزیست مشترک» نام دارد و ناشی از این اصل است که کره زمین محیطزیست غیرقابلتفکیکی را تشکیل میدهد که همه عناصر آن با یکدیگر همبستگی دارند و خسارت وارده به این محیط و مسئولیت دولتها در اینباره نباید منحصراً محدود به مرزهای ملی و قلمرو حاکمیت آنها باشد.
«وحید حاتمی» افزود: در ایران مصرف سموم شیمیایی در حدود یکسوم تولیدی جهان را شامل میشود، این در حالی است که ۶۵ درصد کل سموم مصرفی کشور در استانهای گیلان و مازندران، استفاده میشود. مدیریت مصرف سموم و استفاده از روشهای مبارزه بیولوژیک و مدیریت تلفیقی آفات گام مهمی در راستای نیل به کشاورزی پایدار و بهتبع آن کاهش شدید عوامل آلاینده محیطزیست خصوصاً پساب مزارع کشاورزی است.
این کارشناس ادامه داد: با توجه به اینکه محیطزیست فقط بر خروجیها نظارت دارد صنایع راهکارهای زیادی برای پنهان کردن میزان آلایندههایی که به محیط تخلیه میکنند ازجمله رقیق کردن و تخلیه در محیطهای مختلف برای کاهش میزان جرائم دارند، لذا جریمه بهتنهایی راهکار مناسبی برای جلوگیری از تولید و تخلیه آلایندهها در دریا توسط صنایع نیست و باید در این زمینه فرهنگسازی شود.
وی عنوان کرد: به نظر میرسد نقش دستگاههای نظارتی باید پررنگتر شود و برای صدور مجوز فعالیتهای اقتصادی صنایع و بنگاههای اقتصادی که دارای آلودگی زیستمحیطی هستند و در امر آلودگی نقش دارند موشکافانهتر برخورد شود و نظارتها صرف داشتن مجوز فعالیتها نباشد و همه حقوق قانونی محیطزیست لحاظ شود. در این راستا باید عامه مردم با آموزش صحیح در ارتباط با نگهداری محیطزیست پیرامون اطراف این دریاچه و رودخانههای منتهی به آن برای توسعه پایدار آیندگان مدنظر قرار دهند.
حاتمی پیشنهاد داد: وزارت آموزشوپرورش در کتب تحصیلی استانهای ساحلی تجدیدنظر کرده و مباحث زیستمحیطی این دریاچه عظیم و نحوه نگهداری آن در سرفصل دروس اصلی قرار دهد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰