تاریخ انتشار : یکشنبه 18 آبان 1404 - 13:09
کد خبر : 134791

کودک‌همسری قانونی!

کودک‌همسری قانونی!
در روزهای اخیر، کلیپی با عنوان «ازدواج آرامش» که در آن چند دختربچه با صدای کودکانه سرودهایی دربارهٔ ازدواج، «عروس شدن» و «واسطه‌گری خیر» می‌خوانند، در شبکه‌های اجتماعی فارسی‌زبان دست به دست شد. فضای آن کلیپ شبیه اجرای یک سرود دانش‌آموزی است؛ اما محتوای شعرها مفاهیم ازدواج، آرامش و عروس شدن را در ذهن کودکان ۸ تا ۱۰ ساله می‌کارد. همین تضاد باعث شد که کاربران زیادی در فضای مجازی و رسانه‌ها به آن واکنش نشان دهند؛ عده‌ای این کلیپ را مصداق ترویج کودک‌همسری و نقض حقوق کودک دانستند و عده‌ای دیگر آن را صرفاً یک «برنامه فرهنگی» خواندند.

جارستان: درباره سایت همسرگزینی آدم و حوا؛ در روزهای اخیر، کلیپی با عنوان «ازدواج آرامش» که در آن چند دختربچه با صدای کودکانه سرودهایی دربارهٔ ازدواج، «عروس شدن» و «واسطه‌گری خیر» می‌خوانند، در شبکه‌های اجتماعی فارسی‌زبان دست به دست شد. فضای آن کلیپ شبیه اجرای یک سرود دانش‌آموزی است؛ اما محتوای شعرها مفاهیم ازدواج، آرامش و عروس شدن را در ذهن کودکان ۸ تا ۱۰ ساله می‌کارد. همین تضاد باعث شد که کاربران زیادی در فضای مجازی و رسانه‌ها به آن واکنش نشان دهند؛ عده‌ای این کلیپ را مصداق ترویج کودک‌همسری و نقض حقوق کودک دانستند و عده‌ای دیگر آن را صرفاً یک «برنامه فرهنگی» خواندند.

 

ماجرای سامانه «آدم و حوا»

در سال‌های گذشته با کاهش نرخ ازدواج و باروری، دولت و برخی نهادها، اقدام به راه‌اندازی پلتفرم‌های «همسان‌گزینی» کرده‌اند. سامانه‌هایی مانند «همدم» و «آدم و حوا» با ادعای وساطت ازدواج «اصیل و سنتی» فعالیت می‌کنند. با این حال، گزارش‌های متعدد نشان می‌دهد این سامانه‌ها به بستری برای تبلیغ کودک‌همسری تبدیل شده‌اند. بر اساس این گزارش‌ها، پلتفرم‌هایی مثل «آدم و حوا» و برخی کانال‌های ایتا و تلگرام به صورت علنی پروفایل‌های افراد زیر ۱۸ سال و حتی زیر ۱۳ سال را منتشر می‌کنند.

 

معارض با حقوق کودک

استفادهٔ پلتفرم‌های همسان‌گزینی از بخش‌های آموزشی با محتوای جنسی یکی دیگر از انتقادهای جدی فعالان حقوق کودک است.

 

چرا کودک همسری؟

برای فهم چرایی گسترش کودک‌همسری در کشورمان باید به ترکیبی از عوامل اقتصادی، فرهنگی و سیاسی توجه کنیم. در برخی مناطق کم‌برخوردار، ازدواج زودهنگام دختران راهکاری برای کاهش بار مالی خانواده یا ایجاد پیوندهای قبیله‌ای است. همچنین برداشت‌های سنتی و مذهبی که بر بلوغ جسمی به‌عنوان معیار ورود به زندگی مشترک تاکید دارد به تداوم این پدیده کمک می‌کند. از سوی دیگر سیاست‌های تشویقی دولت برای افزایش جمعیت و ازدواج، از طرح «جوانی جمعیت» تا راه‌اندازی سامانه‌های همسان‌گزینی، غالباً بدون توجه به عواقب اجتماعی و روانی ازدواج زودرس اجرا می‌شود.

 

همزمان مسئولیت دولت در قبال حقوق کودکان قابل توجیه نیست. دولت ایران عضو کنوانسیون حقوق کودک است و باید حقوق کودکان را بدون تبعیض اجرا کند. عدم‌ شفافیت و ضعف نظارت بر سامانه‌های همسان‌گزینی امکان سوءاستفاده و انتشار محتوای نامناسب را فراهم کرده است. وقتی حتی یک پلتفرم به‌طور علنی پروفایل‌های دختران ۱۳ ساله و حتی ۱۱ ساله را منتشر می‌کند، نمی‌توان با استناد به «قانون» از مسئولیت اخلاقی و حقوقی شانه خالی کرد./روزنامه سازندگی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.