تاریخ انتشار : سه شنبه 10 خرداد 1401 - 9:02
کد خبر : 108971

آیا آبله میمون، همچون کرونا به بیماری همه گیر بدل می‌شود؟

آیا آبله میمون، همچون کرونا به بیماری همه گیر بدل می‌شود؟

دلیل دومی که باعث می‌شود ما در مورد آبله میمون نسبت به کرونا خوش‌بین‌تر باشیم، برمی گردد به نوع ویروس که یک نوع ویروس دی ان‌ ای است. این درست برخلاف ویروس کرونا است که از نوع آر ان‌ ای به حساب می‌آید. در واقع جهش ویروسی که در ویروس کرونا رخ می‌داد، ما دیگر

دلیل دومی که باعث می‌شود ما در مورد آبله میمون نسبت به کرونا خوش‌بین‌تر باشیم، برمی گردد به نوع ویروس که یک نوع ویروس دی ان‌ ای است. این درست برخلاف ویروس کرونا است که از نوع آر ان‌ ای به حساب می‌آید. در واقع جهش ویروسی که در ویروس کرونا رخ می‌داد، ما دیگر انتظار جهش در این نوع ویروس را نداریم.

آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که ۲۱۹ مورد ابتلا به آبله میمون در ۲۱ کشور جهان شناسایی شده است. در ایران نیز وزارت بهداشت می‌گوید که ۹ مورد مشکوک به این بیماری شناسایی شده است، اما آزمایش هیچ یک از آن‌ها مثبت گزارش نشده است. اما با این حال یک نگرانی عمومی وجود دارد که آیا آبله میمون همچون کرونا امکان همه گیری دارد یا خیر؟!

مسئولان وزارت بهداشت اعلام کردند ۹ مورد مشکوک مورد آزمایش قرار گرفته اند. در نهایت نیز آزمایش ۵ تا ۶ نفر از آن‌ها تاکنون به شکل قطعی منفی گزارش شده است. جواب آزمایش سه نفر دیگر نیز هنوز مشخص نشده است.

با این وجود وزارت بهداشت فعلا معتقد است که مورد مثبتی از آبله میمون در ایران وجود ندارد. اما متخصصان اپیدمیولوژی پیش بینی می‌کنند با توجه به ورود آبله میمون به کشور‌های همجوار، در روز‌های آینده موارد مثبت نیز مشاهده شود.

با این حال، متخصصان در مورد نحوه شکل گیری این بیماری می‌گویند که آبله میمون در اثر آلودگی با ویروس مانکی پاکس به وجود می‌آید. ویروسی که از خانواده اورتوپاکس است و با ویروس آبله و آبله گاوی هم خانواده است.

در مورد علائم هم اپیدمیولوژیست‌ها می‌گویند که فرد مبتلا ابتدا با علائمی همچون تب، سردرد، درد عضلانی، درد کمر، لرز و احساس خستگی شدید روبرو می‌شود. پس از آن هم بثورات پوستی آبله‌ایی بر روی صورت و سایر قسمت‌های بدن پدیدار می‌شود. در مرحله پیشرفته نیز غدد لنفاوی فرد درگیر می‌شود.

بازه زمانی بروز علامت در فرد مبتلا به آبله میمون نیز ۶ روز تا دو هفته اعلام شده است، اما در برخی گزارش‌ها این بازه زمانی در محدوده ۵ روز تا سه هفته هم به ثبت رسیده است. مدت ابتلا نیز پنج روز اعلام شده است. پزشکان در مورد درمان این بیماری نیز معتقدند که فرد مبتلا به آبله میمون نیازی به مصرف دارو ندارد و پس از استراحت چند روزه بهبود می‌یابد؟

اما در نهایت بر می‌گردیم به چالش و سوالی که ذهن مردم را درگیر کرده است. اینکه آبله میمون به همه گیری بدل می‌شود یا خیر؟

نگرانی بابت همه گیری آبله میمون در ایران وجود ندارد

دکتر مسعود یونسیان، متخصص اپیدمیولوژی در پاسخ به این سوال گفت: هنوز اطلاعات در رابطه با آبله میمون زیاد نیست، اما با دانشی که الان داریم می‌توان اشاره کرد که ضریب بازتوانی‌ای (R۰) که در مورد ویروس کرونا وجود دارد، از دو و سه شروع شد و در نهایت به ده رسید. اما در مورد این بیماری ضریب بازتوانی بسیار پایین‌تر است؛ بنابراین به نظر می‌رسد که در شرایط کنونی نگرانی خاصی وجود نداشته باشد.

وی ادامه داد: اما دلیل دومی که باعث می‌شود ما در مورد آبله میمون نسبت به کرونا خوش‌بین‌تر باشیم، برمی گردد به نوع ویروس که یک نوع ویروس دی ان‌ ای است. این درست برخلاف ویروس کرونا است که از نوع آر ان‌ ای به حساب می‌آید. در واقع جهش ویروسی که در ویروس کرونا رخ می‌داد، ما دیگر انتظار جهش در این نوع ویروس را نداریم.

این اپیدمیولوژیست در مورد ایمنی مردم و افراد بالای ۵۰ سال در برابر آبله میمون هم افزود: افرادی هم که بالای ۵۰ سال دارند و در کرونا خیلی آسیب پذیر بودند، عمدتا همان جمعیتی هستند که مایه کوبی برای آبله شده اند. مایه کوبی شدن این جمعیت نیز می‌تواند یک ایمنی قابل ملاحظه و طولانی مدتی را در برابر آبله میمونی برای این جمعیت ایجاد کند.

یونسیان به اشاره به تدابیر مورد نیاز برای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون و گسترش آن در کشور هم گفت: اولین گام رصد کردن وضعیت بیماری در دنیا و به خصوص کشور‌های همسایه است. گام دوم هم بررسی مواردی است که از نظر بالینی مشکوک هستند و باید آزمایش‌های لازم توسط کادر بهداشتی و درمانی وزارت بهداشت انجام شود.

وی با اشاره به اینکه در شرایطی کنونی باید از ایجاد نگرانی بی مورد در جامعه جلوگیری کرد، یادآور شد: جامعه به اندازه کافی از اخبار مربوط کرونا از نظر روانی آزرده شده است و تا زمانی که خطر جدی وجود نداشته باشد، نباید جامعه را نگران کنیم. البته معنای این حرف هم این نیست که ما گوش به زنگ نباشیم. طبیعتا جامعه علمی و بهداشتی باید به شکل دقیق وضعیت را رصد کنند و چنانچه سیگنالی دریافت شد، مبنی بر اینکه این بیماری در دنیا در حال توسعه است و یا به کشور وارد شده است، آن زمان اقدامات بسیار جدی تری نیاز است. با این حال آمار‌های رسمی دنیا افزایش قابل ملاحظه‌ای را نداده و تعداد کیس‌ها در همان حد و حدود اولیه باقی مانده و به ۲۰۰ مورد هم نرسیده است.

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.